Kategorier
Juridik

Vad man ska tänka på vid en vårdnadstvist i Stockholm

Vem som helst kan hamna i en vårdnadstvist i Stockholm. Så vad ska man tänka på? Finns det hjälp att få så att man inte står ensam under hela processen?

Att man slutar älska varandra är inte något ovanligt. Det kan hända i vilket förhållande som helst. Är man bara ett par som separerat kan det trots allt gå relativt smidigt även om det givetvis kan göra ont att det inte höll. Värre blir det om det finns barn inblandade. Det är därför viktigt att göra processen kort.

För mindre barn kan det vara jobbigt att hamna mellan två föräldrar som de älskar. Skuldkänslor då barnen inte vill såra mamma och pappa. I vissa fall om barnet är över tolv år kan det få uttrycka sin önskan. Medan mindre barn inte har den möjligheten på grund av att föräldrarna kan ha manipulerat eller skrämt barnet att välja dem.

När blir det en vårdnadstvist

Vid en separation är det till allas fördel om föräldrarna själva kan komma överens om hur vårdnaden ska se ut. På så vis blir det mindre konflikter och barnet får en så smidig övergång som möjligt. Att inte få ha båda föräldrarna hos sig kan vara svårt nog. Kan inte föräldrarna komma överens kan de gå till domstol och då blir det en vårdnadstvist.

Oftast är det en förälder som inte är nöjd med hur den andra vill ha det och därför skaffar sig en advokat för att få hjälp med vårdnaden. Är paret inte sams kan det ibland leda till att den ena ansöker om enskild vårdnad vilket innebär att bara den ena föräldern har ansvaret för barnet. Den andra föräldern har då endast umgängesrätt.

Partner kräver ensam vårdnad i vårdnadstvist

Oavsett om det handlar om ensam vårdnad eller delad vårdnad kan en vårdnadstvist ta lång tid. För att få de bästa förutsättningarna är det bra att anlita specialister på vårdnadstvist i Stockholm. De är med sina klienter genom hela processen och kan svara på frågor men framförallt vara ett stort stöd.

Som förälder är det viktigt att vara delaktig i barnens liv under tiden. Att vara saklig och hålla sig till fakta. Skriva ner allt som händer och sägs under vårdnadstvisten och alltid försöka vara samarbetsvillig. Ett gott uppförande och att man är mån om barnets bästa ger alltid det bästa intrycket.